WimsBezels onderdelen producttechniek

Horloges (automatisch of mechanisch) 

naar beneden |

horloge, uurwerk, techniek

Horloge uurwerk techniek uitgelegd. De horloge en uurwerk onderdelen, beschrijvingen en uitleg staan hieronder.

horloge onderdeel beschrijving

chronograaf horloge

Elk horloge met een stopwatch is een chronograaf.

chronometer horloge

Alleen horloges die gecertificeerd zijn door COSC mogen chronometer genoemd worden. Een heren chronometer horloge moet binnen de -4 en +6 seconden afwijking per dag blijven gedurende de COSC tijd metingen bij verschillende temperaturen in diverse posities.

horloge balans (onrust)

In het horloge is de balans of onrust het continue heen en weer ronddraaiend bewegend element. De balans zorgt voor het tikken van het horloge. Deze kleine (automatische, mechanische) apparaten tellen 86.400 seconden per dag. Een horloge dat 19.800 keer per uur tikt, doet dit 5,5 keer per seconde.

horloge bezel (opgehoogde, gegroefde ring)

Bovenop de horloge kast zit soms een bezel. Het is de opgehoogde, gegroefde ronde ring die het horloge glas houdt. Meestal is de bezel draaibaar en verfraaid.

horloge kroon

De knop op het horloge, meestal op de 3 uur positie, dat wordt gebruikt om het horloge bij te zetten, heet kroon.

horloge hack

De eigenschap van een mechanisch horloge dat de seconde wijzer stopt wanneer de kroon wordt uitgetrokken, heet hack.

horloge Incabloc

In een pols horloge is Incabloc een methode van schokbescherming voor het uurwerk. Ontwikkeld in de jaren 30. Andere technieken voor bescherming tegen schok zijn: Parachoc, Kif, Unisafe en Novochoc. Incabloc beschermt via een montage systeem met voorgespannen veer om de in jewels gelagerde balans van het uurwerk lateraal en verticaal te laten bewegen in het horloge. Eta gebruikt Incabloc.

horloge jewels

In een mechanisch horloge worden jewels gebruikt. Dit is een goedkoop synthetisch ruby. Het is een bijna wrijving vrij staaf ophangpunt of as lagering. Meer jewels betekent niet een beter horloge. Ongeveer 17 jewels is een gebruikelijk minimum voor een mechanisch horloge met seconde wijzer. Een goed automatisch horloge is er vanaf 21 jewels.

horloge Kif

In een pols horloge is Kif een methode van schokbescherming voor het uurwerk. Ontwikkeld in de jaren 30. Andere technieken voor bescherming tegen schok zijn: Parachoc, Incabloc, Unisafe en Novochoc. Rolex gebruikt Kif. Zie ook Incabloc.

rotor automatisch horloge

Een automatisch horloge met (meestal) een rotor voor het opwinden van het uurwerk. Ontwikkeld in de jaren 30. Het is een soort halve schijf met wat gewicht dat (meestal) in beide richtingen geheel ronddraait. Een rotor automatisch horloge windt tijdens dit draaien de veer op.

naar boven